Kun käyt värianalyysissa, saat myös tietää, mitkä neutraalit värit sopivat sinulle parhaiten. Neutraalit värit ovatkin hyvä pohja, vaikka useimmiten kiva vaatekaappi vaatii sisällökseen muutakin.
Käyttämieni väriviuhkojen sävyt voi jakaa kahteen: neutraalit ja ”värivärit”. Välillä tuntuu, että asiakkaani voisi yhtä hyvin jakaa kahteen ryhmään: ne, jotka rakastavat neutraaleja, ja ne, joita kiinnostavat enimmäkseen ”ne varsinaiset värit”.
Neutraaleista on iloa kuitenkin lähes kaikille, joiden pitää joskus näyttää vaatteissaan asialliselta, luotettavalta tai muuten vakaalta. Erilaiset beiget, harmaat, neutraalit siniset ja musta ovat helppoja ja tyypillisiä värejä, joihin on helppo yhdistää melkein mitä vain. Kun käytät omalle värivuodenajallesi sopivia neutraaleja, ne yhdistyvät kauniisti väripalettisi väriväreihin.
Kun käyt minulla värianalyysissa, sinun ei tarvitse kertoa minulle mitään työstäsi ja arjestasi, mutta jos haluat niin tehdä, pystyn antamaan vinkkejä myös juuri sinun ympäristössäsi toimiviin väreihin. Lämpimien värivuodenaikojen paleteissa on yleensä paljon neutraaleja ruskeita. Ruskea ei ole se paras mahdollinen valinta, jos haluat esimerkiksi liike-elämässä viestittää voimaa, valtaa ja auktoriteettia. Jos sen sijaan toimit ammatissa, jossa on tärkeää antaa itsestään helposti lähestyttävä tai jopa lempeä kuva, ruskea on erinomainen valinta.
Jos voit työssäsi pukeutua rennosti, neutraaleihinkin voi suhtautua rennosti. Monet lämpöarvoltaan neutraalit vihreät sävyt, joita löytyy useista paleteista, toimivat hyvin rennompina neutraaleina. Vihreät housut eivät välttämättä ole se paras valinta liike-elämän huipulle, mutta esimerkiksi opettajalla ne toimivat kuin väärä raha.
Kaikkien värivuodenaikojen paleteista löytyy jokin versio tummansinisestä, joka onkin käytöltään hyvin monipuolinen. Käytä sitä sellaisenaan tai yhdistä valkoiseen ja harmaaseen – ja suorastaan huout auktoriteettia (kun vaatteesi on valittu muutenkin oikein). Lisää laivastonsinisen kaveriksi punaista ja valkoista – ja olet klassisen tyylikäs. Valitse limenvihreää ja violettia tummansinisen lisäksi – ja olet valmis taidekorkeakoulun pääsykokeisiin (ulkonäkösi puolesta siis, sisäänpääsy ei ole taattu).
Entä musta?
Kaikki värianalyysien tekijät eivät inhoa mustaa, mutta harvalle meistä se on myöskään suosikkiväri. Fysiikan kannalta katsottunahan musta ei edes ole väri, vaan värin puutetta. Värianalyysin kannalta musta on tumma ja kirkas väri, joka sopii oikeasti hyvin vain niille, joiden luonnollisesta värityksestä sitä jo löytyy (käytännössä useimmiten hiuksista ja silmäripsistä).
Kontrastiset tyypit kestävät kuitenkin mustaa ainakin jotenkuten. Kylmille se sopii paremmin kuin lämpimille.
Värianalyysin tarkoitus ei ole kuitenkaan kieltää keneltäkään mustaa. Ymmärrän paremmin kuin hyvin kaikkia niitä, jotka päätyvät valitsemaan vaatekaupasta sen turvallisen mustan, kun muiden värivaihtoehtojen kohdalla joutuisi tekemään kohtuuttomia kompromisseja.
Rohkaisen sinua kuitenkin miettimään, voisiko vaatevarastosi liikkua poispäin mustasta. Mitä jos koostaisit vähitellen vaatekaapin, jonka osat sopivat toisiinsa ja johon kuuluu sen verran laadukkaita vaatteita, ettei tule tarvetta rynnätä lähi-Prismaan hakemaan kiireellä edes joitakin sopivia housuja. (Kun ne kiireellä hankitut nyt sitten ainakin ovat mustat.)
Tai sitten jatkat hyvillä mielin mustan käyttämistä riippumatta siitä, mikä värivuodenaikasi on. Monelle musta on myös tyylivalinta, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä väri sointuu omiin sävyihin. Tämäkään asia ei ole joko-tai. Voit hyvin käyttää oman väripalettisi värejä ja yhdistää niihin mustaa. Mustan hyvä puolihan on se, ettei se varsinaisesti riitele minkään kanssa.
Voinko pukeutua kokonaan neutraaleihin?
Alkuun sanon tietysti, että voit. Voit pukeutua ihan niin kuin haluat, kunhan et riko mitään lakia liian räikeästi. Mutta se, oletko parhaimmillasi, voi riippua värivuodenajastasi.
Osa syksyistä ja kesistä näyttää oikein hienostuneelta ja loppuun asti mietityltä pelkissä neutraaleissa. Murrettujen värivuodenaikojen taikaan kuuluu se, että ihminen ei näytä liian vaatimattomalta, vaikka asu olisi pelkkiä beigen tai harmaan sävyjä. Talvi-ihmiselle taas voi toimia hienosti dramaattinen mustavalkoisuus.
Sitten taas keväät, joita on suomalaisissa aika paljon, ovat yleensä parhaimmillaan asuissa, joihin kuuluu myös niitä värivärejä. Ja mieluiten kirkkaita ja lämpimiä sellaisia, luonnollisesti.
Sen värikkäimmän asun osan ei tarvitse välttämättä olla edes suuri, kun se piristää olemusta ja tuo kokonaisuuteen mielenkiintoa. Esimerkiksi näyttävät korvakorut pinkkeinä, korallinpunaisina tai turkooseina voivat muuttaa kokonaisuuden tylsän varmasta harmonisen personaalliseksi.